Word gastspreker voor één dag als Ondernemer voor de Klas
Bouw mee aan de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven
Wat is Ondernemers voor de Klas?
Wie kan jongeren beter warm maken voor een loopbaan als ondernemer, of een carrière in de zorg, STEM, of een mooie stiel dan zij die er beroepsmatig elke dag gepassioneerd mee bezig zijn?
Als Ondernemer voor de Klas geef je een gastles in een Vlaamse school en krijg je de kans om jongeren te inspireren met jouw uniek loopbaanverhaal. Als rolmodel motiveer jij de jongeren om een dergelijk carrière pad te overwegen en er meer over te weten te komen. Ga vandaag al in dialoog met de jongeren die misschien morgen jouw pad kruisen. Geef hen een realistisch beeld van het werkveld en help hen ondernemende vaardigheden ontwikkelen die noodzakelijk zijn wanneer ze doorstromen naar de arbeidsmarkt.
Vlajo stimuleert iedereen die actief is op de arbeidsmarkt om hun verhaal te delen met de jongeren. Ondernemers, werknemers, vakmannen- en vrouwen uit alle sectoren … iedereen is welkom.
Vanuit deze overtuiging werd vanaf schooljaar 2023-2024 het project uitgebreid naar alle onderwijsdomeinen. Hierdoor kunnen we meer jongeren inzicht bieden in de boeiende sectoren van onze maatschappij.
Gun jongeren een inkijk in jouw beroepsleven en inspireer hen met jouw parcours!
Als spreker bepaal je zelf:
- Voor welke leeftijdscategorieën jij je verhaal kan brengen.
- In welke onderwijsdomeinen jouw verhaal past.
- Welke afstand tot een school voor jou haalbaar is.
- Welke dagen je je tijdens elke periode al dan niet beschikbaar stelt voor de scholen.
- Hoeveel gastlessen je maximaal wil geven tijdens elke periode.
Uiteraard maak je meer kans om ‘geboekt’ te worden als je je breed beschikbaar stelt, maar de keuze is volledig aan jou als spreker!
De leerkrachten zoeken hun spreker in de database en leggen die rechtstreeks vast. Je ontvangt onmiddellijk een mailbevestiging hiervan. De leerkracht contacteert jou om concreet af te spreken.
Een gastles boeken kan in de module tot 2 weken voor de opgegeven datum.
Invalshoek per graad
Dankzij een duidelijke invalshoek per graad breng je als gastspreker jouw verhaal op maat van de jongeren. Vlajo ondersteunt jou hierbij.
- Eerste graad: je licht de verschillende beroepen binnen jouw bedrijf toe.
- Tweede graad: je legt de focus op belangrijke competenties en talenten die jongeren nodig hebben in hun latere carrière.
- Derde graad en hoger onderwijs: je gunt de jongeren een blik op jouw functie en het reilen en zeilen binnen jouw bedrijf.
Inschrijven als gastspreker
1 Een account aanmaken als gastspreker
Heb je al een account op ons webportaal?
Ben je bijvoorbeeld expert of ben je coach, dan volstaat het om een berichtje te sturen naar admin@vlajo.org, om de bijkomende rol van spreker te activeren op je account.
Heb je nog geen Vlajo-account, maak dan eerst een account aan, kies voor type gastspreker.
2 Na login je gegevens vervolledigen
Voor het maken van een passende match met een school, vragen we jouw voorkeuren en kennen we graag jouw achtergrond. Je prijst jezelf bovendien aan bij de leerkrachten/docenten met een eigen voorstelling.
3 Vanaf 1 september je beschikbaarheid opgeven
Denk eraan om je beschikbaarheid voor de komende periode(s) op te geven in de website. Pas dan kunnen leerkrachten/docenten jou vinden en ‘boeken’.
Leerkrachten zoeken hun sprekers vanaf 21 september. Wanneer iemand jou ‘boekt’ ontvang je e-mail met de gegevens van de gastles en een link naar de bijhorende toolkit met materialen om je gastles voor te bereiden.
Voor elke periode ontvang je automatisch een remindermail om je beschikbaarheid op te geven voor de komende periode indien je dat nog niet deed.
4 Geniet van de gastles
We wensen jou een boeiende/ toffe klasgroep en een fijne gastles!
Heb je vragen? Contacteer collega Wendy, zij beantwoordt met plezier je vragen.
“ After participating in the 2023 edition with a lecture at Arteveldehogeschool, I had the opportunity to engage with the students of De Bron in Tielt this year. Their evident enthusiasm, thorough preparation, and insightful questions fostered a dynamic discourse on entrepreneurship. Witnessing such active participation from the students was inspiring. ”
Specifieke samenwerkingen met sectororganisaties
STEMfluencers brengt jonge medewerkers uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech naar de klas
STEMfluencers brengt jonge medewerkers uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech naar de klas. Tijdens een gastles vertellen ze leerlingen uit de eerste graad over hun STEM-studies en STEM-beroep en geven ze een eigen kijk op hoe ze met hun job in de chemie-, kunststoffen, farma- en biotechsector bijdragen aan oplossingen voor heel wat maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid.
Toekomstbouwers geven een 360°-beeld op de huidige technologische ontwikkelingen
De toekomstbouwers nemen jouw leerlingen mee in de wereld waarin duurzaamheid, innovatie en digitalisering voorop staan. Ontdek hoe deze innovatie ook de klimaatopwarming tegengaat en hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een fossielvrije en duurzame toekomst. De bouwsector speelt hier een grote, maar vaak onbekende rol in. Geen nood! De toekomstbouwers komen dit met veel enthousiasme toelichten.