Alumni | Tafelen bij Bistro O-point: eigenzinnige creaties, tot in de puntjes verzorgd
25 May 2020 in Getuigenissen
Gezelligheid kan je proeven
Olivier Dardenne verwent zijn gasten met creatieve gerechten, bereid met kwalitatieve ingrediënten. Niet alleen de smaakpapillen worden er verwend, ook de mooie inrichting, gezellige sfeer en vriendelijke bediening maken dit een topadresje voor wie graag even wil verpozen.
Ter Groene Poorte zendt zijn zonen uit
Het is intussen al ongeveer 20 jaar geleden dat Olivier Dardenne in het specialisatiejaar Bakkerij zit in de gekende hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Alle laatstejaars nemen er deel aan het project van de mini-onderneming. Zo ook Olivier, hij start er met 5 klasgenoten een eigen onderneming op. Hij herinnert zich nog goed het stappenplan dat werd toegepast bij het oprichten en uitbouwen van een onderneming. “Ook vandaag pas ik dat nog steeds toe in het runnen van mijn bistro” zegt Olivier.
Niet iedereen is even ondernemend binnen de klasgroep, waardoor samenwerken in teamverband soms al een heuse uitdaging is. Iedereen neemt een bepaalde rol op in het team en samen gaan ze aan de slag. Ze brengen een koekjesassortiment op de markt en brengen dat aan de man.
Voordelen van een deelname aan het mini-parcours volgens Olivier:
- Het verruimt je blik op ondernemen: het is een boeiend programma waarin alle facetten van het opstarten en uitbaten van een eigen onderneming aan bod komen.
- Je krijgt begeleiding gedurende het hele traject: via workshops worden verschillende onderwerpen toegelicht (bv spreken voor publiek, marketing, voorraadbeheer,…)
- De leerkrachten nemen een coachende rol op maar laten de teams vrij om blijk te geven van ondernemingszin.
- Je krijgt een goede basis mee voor als je later zelf gaat ondernemen, want met dit programma krijg je de gelegenheid om te ondernemen zonder risico’s.
Olivier droomt op dat moment al wel van een eigen zaak, maar wil dat pas concretiseren in een verdere toekomst. “Zoiets moet je per slot van rekening niet overhaast doen. Het vergt de nodige maturiteit”, is Olivier van mening, “eens je de stap zet, wil je het meteen juist doen!”
Na het behalen van zijn diploma gaat Olivier aan de slag in loondienst. Pas op zijn 28ste begint hij concrete plannen te maken voor het oprichten van een eigen zaak.
Droom wordt werkelijkheid
Het duurt dan nog een tweetal jaar voor Oliviers eetgelegenheid het levenslicht ziet. Het vraagt tijd om het juiste pand te vinden en alles tot in de puntjes uit te werken.In oktober 2009 is het dan zo ver: O-point opent de deuren. Het is een lieflijke bistro waar het aangenaam vertoeven en lekker eten is. Organisatorisch is het schipperen: Olivier staat in de keuken, zijn echtgenote werkt elders, dus wordt er een zaalmedewerker ingeschakeld.De zaken gaan goed, zeer goed zelfs.
Ondernemen is evolueren
Vandaag, tien jaar na de opening, staat Olivier nog steeds aan het roer van zijn restaurant. Hij heeft in de tussentijd al heel wat watertjes doorzwommen. De kleine bistro van weleer is uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de streek, met een uitgebreid bestand van tevreden klanten. Met de jaren is de capaciteit van de eetgelegenheid aanzienlijk uitgebreid.“Als er zich opportuniteiten voordoen, dan moet je die in overweging nemen en een onderbouwde beslissing nemen.” is Olivier van mening. “Zo was er een toenemende vraag om groepen te kunnen ontvangen. We hebben daarom een zaaltje bijgebouwd”.“Wat ik mettertijd geleerd heb is dat het belangrijk is om je oorspronkelijke plannen niet te snel aan te passen als het even wat minder goed zou gaan. Maar tegelijk mag je ook niet bang zijn om veranderingen door te voeren wanneer je dit beredeneerd doet.”
Het ondernemerschap is niet altijd rozengeur en maneschijn
Iedere onderneming moet al eens door woelig water. Ook Olivier kan dit beamen. Zo somt hij een aantal zaken op:
- De laatste jaren is het moeilijk geworden om goed personeel te vinden en om die vast in dienst te nemen. Tegenwoordig moet je hoofdzakelijk terugvallen op flexi-jobs.
- De omgang met personeelsleden is niet altijd even vanzelfsprekend en je stelt jezelf regelmatig in vraag.
- Het sociale-mediagebeuren is een moeilijk fenomeen om mee om te gaan. “Ook al doe je iets met hart en ziel, perfectie bestaat niet, ook wij maken fouten. Maar het is jammer als je niet de gelegenheid krijgt om op een fout te kunnen inspelen en dat je daar achteraf op afgerekend wordt via sociale media. Dat is hard.”
- De combinatie werk-privé is wel eens een uitdaging, zeker wanneer nieuwe opportuniteiten zich voordoen, is het telkens weer zoeken naar een juist evenwicht.
Het Corona-enigma
De huidige Corona-maatregelen maken het noodzakelijk om het bedrijfsplan bij te stellen. “We namen eerst een afwachtende houding, maar omdat het allemaal wat lang begint te duren zijn we gestart met het concept van de meeneemmaaltijden. We hebben in de voorbije 10 jaar een vertrouwensrelatie opgebouwd met de klanten, dus we kunnen rekenen op een zekere afname.”Olivier beschouwt dit ook als een goede leerschool: “Wat de toekomst brengt is nog lang niet zeker, en dan kan je beter goed voorbereid zijn. Zo zou het misschien kunnen zijn dat het restaurant slechts op halve capaciteit mag draaien, dan zouden we bijvoorbeeld onze dienstverlening kunnen aanvullen met meeneemmaaltijden om zo toch een mooi rendement te bereiken.”
De beweegreden om elke dag opnieuw het beste van jezelf te geven
Daar moet Olivier niet lang over nadenken: “Het is mijn passie, ik doe dit echt ongelooflijk graag! Voor mij is het genieten als er een gezellige drukte heerst in de zaak. Het geeft mij voldoening als ik mijn vooropgesteld doel kan bereiken en dat dit ook gewaardeerd wordt door de klanten.
Wat brengt de toekomst voor O-point?
“Het restaurant draait nu erg goed, het zou fantastisch zijn als we deze lijn kunnen aanhouden. De grootste uitdaging blijft wel om een ploeg samen te stellen met goede medewerkers waarop je kan vertrouwen.”Wat de veel verdere toekomst betreft: misschien is de opvolging al verzekerd en komt Oliviers zoon meewerken in de zaak. “Hij toont alvast veel interesse, maar het blijft zijn vrije keuze natuurlijk”, is papa Olivier van mening.
Wij zoeken Vlajo-alumni
Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren? Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
25 May 2020 in Getuigenissen
Gerelateerde getuigenissen
Meer verhalen van mensen met Vlajo-ervaring!