/ Getuigenissen / Alumni | Winesbyanton – (h)eerlijke wijnen

Alumni | Winesbyanton – (h)eerlijke wijnen

29 Mar 2021 in Getuigenissen

In deze getuigenissen

“Ondernemen is proberen”, dat is het uitgangspunt van Anton De Leersnyder, sommelier en oprichter van Winesbyanton. Met zijn startup levert hij een scala aan diensten. Zo geeft hij uiteraard advies over wijn en vindt een passende wijn bij ieder gerecht. Hij verkoopt ook wijnen, hij organiseert en geeft (online) workshops en proeverijen en geeft advies - van a tot z - bij het organiseren van een privé-feest. Hij neemt ons graag op sleeptouw doorheen zijn ondernemersverhaal.

Getuigenis delen
Teaser image

Studies

“Ik heb een zevenjarige opleiding gevolgd aan Hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge. In september 2016, bij de start van het zevende jaar, werd het traject van de Vlajo Mini-onderneming afgetrapt. Een traject dat zou lopen tot april 2017. Met de hele klasgroep, 17 leerlingen, vormden we één Mini-onderneming. Deze hebben we Cabó gedoopt: een samentrekking van ‘café’ & ‘bouillon’. We hadden namelijk het idee uitgewerkt om mensen een assortiment van koffie te bieden maar ook een volwaardig en smaakvol alternatief daarvoor. Bestaande koffievervangers zijn doorgaans warme chocolademelk of thee maar we wilden iets vernieuwends op de markt brengen. We zochten en vonden een leverancier van bouillon. Na enkele smaaktests klokten we af op een vijftal soorten, die we best geslaagd vonden als volwaardige koffievervanger.

Foto logo Cabó

Deze producten werden door onze Mini-onderneming verkocht op zowel verkoopmomenten op school als ook via onze webshop. 

Het organiseren van onze groep was in het begin wel een beetje zoeken -wie doet wat?- en soms waren er al eens akkefietjes maar als het erop aankwam, dan verliep de samenwerking echt wel als een geoliede machine."

"Als je 't mij vraagt biedt het traject van de Mini-onderneming tal van voordelen:

  • je kan in de praktijk proeven van het ondernemerschap
  • het is een zeer aangenaam traject, met voldoende begeleiding
  • je leert enerzijds de juiste leveranciers kiezen: partijen die mee gaan in jouw ondernemersverhaal en anderzijds leer je hoe je met hen omgaat
  • je leert de boekhouding van een onderneming beheren
  • het is ondernemerschap dat op een toegankelijke manier wordt gebracht
  • de B2B en B2C-formules (grote omzet en marges draaien) die werden toegepast m.b.t. verhandelen van grotere hoeveelheden kan ik nu ook toepassen in mijn huidige onderneming"

"Mijn laatste jaar middelbaar onderwijs combineerde ik overigens ook met avondschool (volwassenonderwijs): ik volgde de richting ‘Wereldwijnen’ aan Hotel- en toerismeschool Spermalie. Het is daar dat ik écht de smaak te pakken gekregen heb. Na het afstuderen bij Spermalie wilde ik beslist iets rond wijn gaan doen en ben zo bij Ter Groene Poorte terecht gekomen voor het specialisatiejaar “Sommelier”. Een zeer intensieve opleiding maar razend interessant!"

"Tijdens die opleiding volg je de volledige cyclus van het maken van wijn mee. In september begint het met het oogsten van de druiven. Je brengt dan onder andere een bezoek aan de Westhoek, aan wijndomein Entre-Deux-Monts, om te kijken hoe je druiven moet plukken. In oktober/november ga je naar de Loire in Frankrijk. Daar kan je er onder meer bekijken hoe ze in het zuiden van Europa druiven oogsten en persen en welke machines ze hiervoor gebruiken.In januari is er de reis naar Zuid Afrika, een reis van 10 dagen. Het is er dan hoogzomer en dus erg warm. Door het specifieke klimaat houden ze er een andere manier van werken op na dan hier in Europa: denk maar aan het plukken van de druiven of de verschillende soorten wijstokken die ze gebruiken.  In maart is er dan nog een bezoek aan Duitsland, meer bepaald aan de Moezelstreek. Je bekijkt er hoe ijswijn wordt gemaakt maar ook hoe men de 'Botrytis cinera' (grauwe schimmel) bestrijdt. Er kan dan nog vrieskou zijn en dat geeft ook nu weer de gelegenheid om te zien hoe men daar omgaat met de weersomstandigheden. Het eindwerk start je op na de eerste reis en kan, na elke uitstap, verder uitgewerkt worden."

Foto wijngaard

"Door deze reizen stel je zelf vast dat iedere fase van het maken van wijn een andere aanpak vergt en een specifiek verloop kent naargelang de regio en dus ook het klimaat. Dit opleidingsjaar is voor mij zwaar geweest maar ik ben met glans geslaagd.” 

“Vanaf mijn 15 jaar was ik al actief in de horeca. Zo had ik stageplaatsen bij: Pastorale** in Rumst, Sel Gris* in Knokke-Heist en Sir Kwinten in Lennik. Het is in dit laatste restaurant waar ik de échte knepen van het vak heb leren kennen als startende sommelier.Toen ik mijn diploma ‘Sommelier’ behaalde was ik al een tijdje aan de slag bij Franco Belge in Brugge. Daar werd ik, naar het einde van mijn studies, al vaker ingeschakeld om wijnen te serveren en de klanten te voorzien van de nodige uitleg. Net op het moment dat ik in vast dienstverband zou beginnen werken, na het afronden van mijn studies, vertrok de zaalverantwoordelijke. Toen werd mij gevraagd of ik die functie wilde opnemen en om er tevens ook huissommelier te worden.Daar ben ik onmiddellijk op ingegaan en tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds maître d'hôtel-sommelier.”

Foto logo Winesbyanton

Winesbyanton als bijberoep

“In juni 2020 heb ik de stap gezet naar een eigen onderneming in bijberoep.Aanleiding hiervoor was dat vrienden en kennissen mij geregeld de vraag stelden of ik een lekker wijntje kende van eigen regio… En ik kende inderdaad nog één wijndomein in het Heuvelland waar ik af en toe voor mezelf een fles kocht. Wanneer ik die wijn liet proeven aan vrienden, viel die telkens opnieuw zodanig goed in de smaak. Mijn moeder is toen de trigger geweest om een eigen zaak op te starten, met eigen BTW-nummer. Zo is Winesbyanton gestart.”

Naambekendheid

“Ik steek veel tijd en energie in sociale media zoals Facebook en Instagram. Af en toe hou ik een week-actie. Degustaties kunnen nu uiteraard niet plaatsvinden. De échte groei van Winesbyanton is er gekomen naar aanleiding van een “pop-up store” die we uitgebaat hebben. Aangezien ik toch thuis zat wegens de lockdown ben ik gaan zoeken of er mogelijkheden waren om een winkelpand te huren voor een bepaalde periode. Toen ben ik op “The Box” gestoten in Brugge, een zogeheten “plug  & play” handelspand waar starters hun concept kunnen uitproberen. We hebben er onze popup in uitgebaat van 12 tot 31 december 2020.Deze periode is een enorm succes geweest, we hebben heel wat nieuwe contacten kunnen leggen die nu nog steeds op regelmatige basis bestellingen plaatsen. Ook mond-aan-mond reclame levert aardig wat nieuwe klanten op. Vanwege dit succes, hebben we rond Valentijn nog eens een kleinere versie van de pop-up gedaan. Ook dit verkoopweekend leverde een geslaagde opbrengst op.”

Online degustaties

“Op een bepaald moment organiseerde mijn leverancier een online degustatie en stuurde vooraf een testpakket met wijnen op. Terwijl ik die aan het volgen was besefte ik dat dit echt een fijn initiatief is. Het was meteen ook de aanleiding om zelf een online degustatieformule uit te werken en op te starten. Een degustatiereeks bestaat bij mij uit 4 avonden: hierbij is men vrij om in te tekenen op één, enkele of alle avonden. Iedere avond staan een drietal wijnen op de agenda.”

Valkuilen

“Ik ben altijd uitgegaan van de stelling ‘ondernemen is iets proberen’.We zijn nog een zeer jonge onderneming en eerlijk gezegd, wijnondernemingen hebben eigenlijk niet echt te klagen nu, want iedereen zit thuis. Veel klanten zijn van mening dat er nu wel wat meer mag besteed worden aan wijn, aangezien restaurantbezoek er nu toch niet in zit. In mijn geval is de corona-crisis dus geen slechte zaak.”

Toekomst

"In de toekomst zie ik Winesbyanton zeker nog groeien. Momenteel doen we vooral zaken met particulieren maar eens de horeca weer actief wordt, is het de bedoeling om daar samenwerkingen te bedingen. Dus we hebben nog veel groeipotentieel.Mocht Winesbyanton een stevige marktpositie kunnen innemen, binnen een termijn van enkele jaren, dan zou ik er zeker mijn hoofdberoep van maken. "

"Tips voor jongeren die zelf met ondernemersplannen zitten?

  • Volg je dromen en ga er volledig voor
  • Maar omring je daarbij met mensen die kennis van zaken hebben en die je bijstaan met raad en daad."

Wij zoeken Vlajo-alumni

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren? Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

29 Mar 2021 in Getuigenissen