Alumni | Zeepbaron: dé webwinkel voor schoonmaak- en verzorgingsproducten
23 Apr 2021 in Getuigenissen
Je bent jong en je hebt een ondernemersidee. Op dat moment vat je de koe bij de horens en doe je er wat mee. Stan Verbruggen uit Leest, laatstejaarsstudent Business & Management én zaakvoerder van startup ‘Zeepbaron’, weet er alles van.
Ondernemen vanop de schoolbanken
Met Zeepbaron is Stan niet aan zijn proefstuk toe. Via Vlajo’s traject van de Mini-onderneming ondervindt hij, hoe het is om een eigen studentenonderneming te leiden. “Bij Ursulinen Mechelen, in het 6de jaar Business Economics (2017) baatte ik samen met 4 klasgenoten onze Mini-onderneming ‘Amokmakers’ uit. Wij verkochten personaliseerbare mokken.”“Van waar dit idee? Via brainstorming kwamen we al gauw tot de conclusie dat we iets personaliseerbaars wilden brengen, zoiets leent zich er toe om als geschenk te geven. Volgende uitdaging was om iets te vinden dat vrijwel iedereen kan gebruiken, en zo kwamen we uit op een mok. Een leverancier hebben we vlot gevonden in eigen dorp.Verkopen, dat deden we op de markt in Mechelen en via een bestelformulier in de eigen familie- en kennissenkring. Het was een groot succes: in totaal hebben we meer dan 500 van onze mokken verkocht. Met Amokmakers hebben we overigens de prijs van het ‘Beste algemeen beleid’, regio Mechelen, ter waarde van €250 in de wacht gesleept.”
“Voor mij was de Mini-onderneming een leerrijke ervaring met tal van voordelen:
- Je kan de theorie die je in het 5e en 6e jaar hebt geleerd toepassen in de praktijk.
- In de context van de Mini-onderneming leer je je klasgenoten op een andere manier kennen, zo zie je bijvoorbeeld wanneer er deadlines gehaald moeten worden, wie deze tracht na te komen en wie niet.
- Je leert jezelf beter kennen! Iedereen in de groep bekleedde een bepaalde functie, ikzelf was financieel directeur, maar ik merkte al gauw dat ik bij alles betrokken wilde zijn (lacht).
- Je leert de basis van boekhouden: een ondernemer moet zijn eigen cijfers ‘begrijpen’.
- Administratie is niet altijd leuk maar het is noodzakelijk om alles op orde te hebben, zeker in het kader van financiën.
- Ik had op mijn 18e al enige interesse in beleggen en de beurs, maar met onze Mini-onderneming gingen we zélf aan de slag met aandelen. Zo kocht ik een aandeel van 10 euro en dat was op het einde van ons traject 30 euro waard. Ik vond het toen toch wel knap dat we dat op een termijn van 6 maanden hadden klaargespeeld. Dit heeft absoluut mijn interesse in de beurs verder aangewakkerd!”
“Deelnemen aan dit traject heeft voor mij de stap veel kleiner gemaakt om nu zelf een eigen zaak te starten.”
Zeepbaron
“Momenteel zit ik in het laatste jaar Business & Management aan de Thomas More hogeschool in Mechelen en loop ik stage bij Toyota Material Handling Belgium in Willebroek, waar ik onder andere aan mijn bachelorproef werk. Dit academiejaar kwam een keuzevak aan bod: ‘Wondernemen’. Daarbij was het de bedoeling om ofwel andere studenten te helpen bij hun onderneming, ofwel om zelf iets op te richten. Ik heb een tijdje beide opties opengehouden, maar heb uiteindelijk beslist om zelf het heft in handen te nemen en mijn eigen zaak op te richten. Daarvoor zocht ik een product dat iedereen kan gebruiken en waarbij ook het aspect van duurzaamheid aan bod kan komen. Al snel dacht ik dan aan schoonmaak- en verzorgingsproducten. Het voordeel is dat deze goederen niet bederven. En zo is Zeepbaron eind 2020 ontstaan.Via mijn webwinkel worden de bestellingen geplaatst. Leveren gebeurt in heel België, maar wat in de eigen regio verkocht wordt, dat lever ik persoonlijk af, dus niet via de pakjesdienst.Om de verkoop nog een extra duwtje in de rug te geven, verkoop ik sinds januari van dit jaar ook via bol.com, wat echt wel goed loopt. Reclame maak ik via sociale media en via flyer-campagnes in de buurt. Het is immers hip om lokaal te kopen tegenwoordig.Sinds begin maart 2021 kunnen de klanten bij mij ook producten van Ecover laten navullen, wat uiteraard beter is voor het milieu.”
De toekomst
“Volgend jaar zou ik nog een jaar accountancy-fiscaliteit willen studeren om mij daarin verder te specialiseren. Bovendien is het fiscaal interessant om studies te combineren met een startup: je hebt dan het statuut van student-ondernemer. Gedurende dat jaar kan Zeepbaron dan verder uitgroeien. Als zou blijken dat mijn startup niet zou aanslaan, dan heb ik sowieso veel geleerd.”“Het is in ieder geval de bedoeling om na mijn studies iets op zelfstandige basis te gaan doen. Wat dat dan precies zal worden weet ik nog niet. Misschien zet ik Zeepbaron verder, maar het kan evengoed zijn dat ik in de onderneming van mijn vader stap: een industrieel schildersbedrijf voor hoogspanningspylonen.”
Valkuilen
Valkuilen zijn er ook, heeft Stan ervaren: “Als startend ondernemer kan je al eens een verkeerde inschatting maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een te grote voorraad luiers ingekocht. Dat blijkt een artikel te zijn dat momenteel niet zo vlotjes verkoopt.”
En dan nog dit...
We vragen Stan ook nog naar zijn tips voor jonge (Mini-)ondernemers:
- “Doe met volle goesting mee, je komt immers in aanraking met zóveel aspecten uit de praktijk.
- De raadgevingen van de begeleiders zijn absoluut een mooie troef.
- Goede administratie is heel belangrijk: als die niet in orde is, heeft dat uiteindelijk ook gevolgen voor de onderneming.”
Wij zoeken Vlajo-alumni
Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren? Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
23 Apr 2021 in Getuigenissen
Gerelateerde getuigenissen
Meer verhalen van mensen met Vlajo-ervaring!