Dagboek van leercoach en landbouwster Sofie
3 dagen geleden in Getuigenissen, Blog
Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer vroegen we onze leercoaches of ze iets ondernemen buiten de lesuren. Zo ontdekten we dat Hellen, Marc, Sofie en Jasper -naast vele andere leercoaches- niet stilzitten buiten de schoolmuren. Maar hoe doen ze dit concreet? Hoe combineren ze hun job als lesgever met ondernemerschap? We vroegen hen om één week lang een dagboek bij te houden. In dit artikel volgen we leercoach en landbouwster Sofie.
Maandag
6 u – 7 .30 u
“Vroeg uit de veren, het is een schooldag. Voordat ik vertrek, geef ik eerst alle dieren eten en drinken en zorg ik ervoor dat de stallen proper zijn. Het is belangrijk dat alles in orde is voor we ons werk van de school starten.”
8 u – 16 u
“Ik geef les aan OLVP Bornem, waar ik zowel Economie als ICT geef aan de tweede graad. In mijn lessen probeer ik de leerlingen niet alleen de theorie bij te brengen, maar hen ook praktische vaardigheden mee te geven die hen helpen in de moderne, digitale en economische wereld. Door actuele voorbeelden en interactieve lesmethodes te gebruiken, wil ik de interesse van de studenten prikkelen en hen voorbereiden op de uitdagingen van morgen.”
“ Na school ga ik eerst naar de boerderij, waar we beginnen met de schapentour. We controleren alle dieren die buiten op de weiden zitten, kijken of ze gezond zijn en of alles in orde is. ”
16 u – 19 u
"Na school ga ik eerst naar de boerderij, waar we beginnen met de schapentour. We controleren alle dieren die buiten op de weiden zitten, kijken of ze gezond zijn en of alles in orde is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of ze genoeg voer en water hebben en of ze zich goed voelen, vooral met het wisselende weer. Het is altijd een rustgevend moment, maar ook essentieel voor het welzijn van de dieren.”
20 u – 23 u
“Na de boerderij is het tijd voor wat verbeterwerk voor school. Ik werk aan het nakijken van opdrachten en het voorbereiden van de lessen voor de komende dagen.”
Dinsdag
6 u – 7 .30 u
“Weer een vroege dag. Eerst ben ik naar de boerderij gegaan om te kijken of alles in orde is met de dieren. Daarna geef ik hen hun ontbijt, zodat ze goed verzorgd zijn. Vervolgens maak ik mezelf en de kinderen klaar voor de dag, zodat we allemaal goed voorbereid de schooldag kunnen beginnen.”
8 u – 12 u
“Vandaag gaf ik les economie aan de leerlingen van het 4de jaar, waarbij ik dieper inging op de basisprincipes van de economie. Na de theorie gingen we aan de slag met een lesuurtje Mini-onderneming, waarin we de Vlajo Challenge speelden. De leerlingen kregen de kans om hun ondernemerschap en creativiteit te testen door een eigen mini-bedrijf digitaal te runnen.”
13 u – 19 u
"Dinsdagnamiddag staat in het teken van het rooien van bieten met de hand en de schapentour. Eerst gaan we aan de slag met het rooien van de bieten, wat vaak zwaar werk is, maar nodig om de oogst goed binnen te halen. Daarna maken we de schapentour, waarbij we alle schapen die buiten op de weiden zitten controleren. We zorgen ervoor dat ze gezond en veilig zijn, en dat ze voldoende voer en water hebben.”
Woensdag
7 u – 12 u
“Vandaag loopt de wekker iets later af, want ik hoef niet naar school. Het is mijn "vrije" dag, een dag waarop ik veel werk op de boerderij kan verzetten. De dieren krijgen hun verzorging, en ik gebruik de tijd om de stallen in orde te maken en andere klussen aan te pakken. Om 11 uur komt Goedele van het CLB, want ik ben ook zorgboer. We bespreken de zorg voor Maurice, die via mijn boerderij begeleiding krijgt, een mooie manier om mijn werk op de boerderij te combineren met het ondersteunen van anderen.”
14 u – 19 u
“Het wordt snel donker, gelukkig is het werk op de boerderij in deze periode van het jaar wat beperkter. Deze namiddag gaan we bieten rooien, dit gebeurt met de hand. Door ze met de hand te rooien, blijven ze veel langer goed, wat belangrijk is voor de opslag en de verdere verwerking. Het is zwaar werk, maar het geeft een voldoening om alles goed voor te bereiden voor de komende maanden.”
19 u – 23 u
“Na de bietenrooi en de schapentour doe ik nog wat voorbereidingen voor morgen, aangezien het asynchroon onderwijs is. Ik zorg ervoor dat de online opdrachten voor ICT klaarstaan en controleer de ingeleverde opdrachten van de leerlingen. Zo kan alles soepel verlopen voor de leerlingen die zelfstandig aan de slag gaan.”
Donderdag
Donderdag
7 u – 8 u
“Mijn man is thuis vandaag, dus ik hoef niet naar de dieren op de boerderij te gaan; hij zal de zorg voor de dieren op zich nemen. Op donderdag heb ik mijn drukste dag op school, met les van 8 uur 's ochtends tot 17 uur 's avonds. Het is een lange dag, maar gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn man voor het boerderijwerk, zodat ik me volledig kan concentreren op mijn lessen.”
8 u – 16 u
"Vandaag is er iets nieuws op school: asynchroon onderwijs. De leerkrachten gaan wel naar school, maar de leerlingen worden thuis aan het werk gezet. Het biedt ons de kans om op andere manieren met de leerlingen te werken, bijvoorbeeld door online opdrachten en zelfstudie. Er is ook een vakvergadering gepland voor het vak Economie en ICT, waarin we met collega’s de voortgang bespreken en plannen maken voor de komende lessen. In de namiddag staan er workshops op het programma over het integreren van ICT in je lessen, wat een goede gelegenheid is om nieuwe digitale tools te verkennen en te leren hoe we technologie effectiever kunnen inzetten in ons onderwijs.”
“ Het werk op de boerderij biedt een welkome afwisseling van de drukte op school. We nemen de tijd om alles in orde te maken, de dieren te controleren en te verzorgen, en genieten van de rust en de frisse lucht. Het is een fijne manier om de dag af te sluiten en even helemaal tot rust te komen. ”
17 – 19 u
"Na school, om mezelf te ontspannen en mijn gedachten te verzetten, verzorg ik samen met mijn man de schapen en koeien. Het werk op de boerderij biedt een welkome afwisseling van de drukte op school. We nemen de tijd om alles in orde te maken, de dieren te controleren en te verzorgen, en genieten van de rust en de frisse lucht. Het is een fijne manier om de dag af te sluiten en even helemaal tot rust te komen.”
20 u – 22 u
"Na de verzorging van de dieren, neem ik de tijd om de papieren voor de boerderij in orde te maken. Dit omvat onder andere de administratie voor de VLM (Vlaamse Landmaatschappij) en de verzamelaanvraag. Het is belangrijk om alles goed bij te houden voor de subsidies en regelgeving, zodat de boerderij goed blijft draaien en we voldoen aan de nodige eisen. Het is een administratieve taak die zorgvuldig moet gebeuren, maar ook een essentieel onderdeel van het boerenleven.”
Vrijdag
“Vrijdag is mijn tweede lesvrije dag, aangezien ik maar 14 uur op school werk. Soms heb ik op vrijdagmiddag PER op school, maar deze week is dat niet het geval. In plaats daarvan gebruik ik de tijd om mijn huis zelf te poetsen. Ik zet muziek op en laat me meevoeren door de ritmes terwijl ik de klus klaar. Het is een fijne manier om de week af te sluiten en even mijn gedachten op nul te zetten.”
Zaterdag en zondag
“In het weekend wordt er veel gewerkt op de boerderij. Dan voeren we de grotere klussen uit, zodat de schapen en koeien tijdens de week, wanneer ik op school werk, verder kunnen zonder al te veel problemen. We verplaatsen de schapen naar verse weiden om te grazen, mengen het eten voor de dieren en zorgen ervoor dat alles in orde is voor de komende week. Ook komen de klanten langs om lamsvlees af te halen. Het is een drukke, maar belangrijke tijd om alles goed te regelen, zodat de boerderij blijft draaien terwijl ik door de week lesgeef.”
“'s Avonds werk ik dan opnieuw voor school, voornamelijk aan het verbeterwerk. Ik kijk de opdrachten van de leerlingen na, geef feedback en zorg ervoor dat alles klaarstaat voor de volgende les.”
Wie is Sofie?
Als leerkracht Economie en ICT aan OLVP Bornem en landbouwster in bijberoep, verbindt Sofie twee werelden die elkaar mooi aanvullen. In haar werk op school begeleidt ze studenten in hun leerproces en ondersteunt ze hen in het ontwikkelen van economische en digitale vaardigheden. Die ervaring neemt ze mee naar de boerderij, waar ze de praktische kennis van ondernemerschap en bedrijfsvoering kan toepassen en weer nieuwe inzichten opdoet.
3 dagen geleden in Getuigenissen, Blog
Gerelateerde getuigenissen
Meer verhalen van mensen met Vlajo-ervaring!