Doelstelling
Sci-tech is een project waarbij jongeren worden uitgedaagd om na te denken over een betere toekomst. De challenge wordt aangeboden in samenwerking met ExxonMobil. Zij willen op deze manier aandacht scheppen voor de wereldomvattende energiebehoeften en de impact daarvan op mens en milieu.
Met dit project werk je aan volgende bouwstenen:
- Duurzaamheid
- STEM-competenties
- Communicatie vaardigheden
- Ondernemingszin: oplossend denken
- Ondernemingszin: carrièreperspectief & loopbaan
Jonge wetenschappers maken via dit project kennis met de opleiding- en carrièremogelijkheden binnen het technisch-wetenschappelijk onderwijs. En dat allemaal tijdens een creatief project met een grote dosis fun!
“ "De jongeren leren samenwerken, out of the box denken en rekening houden met zoveel meer dan enkel technische aspecten. Bovendien overwinnen ze hun drempelvrees: spreken voor publiek, snel kennismaken en samenwerken met onbekenden,... ”
Structuur
Klasbezoek
- Voorbereiding op de challenge tijdens een klasbezoek van een ExxonMobil-expert.
- Deze experts in hun vakgebied nemen de leerlingen mee in hun verhaal en gaan dieper in op de vaardigheden die nodig zijn om aan de STEM-uitdagingen van morgen het hoofd te bieden.
- Een sessie van 50 minuten (meer tijd indien gewenst en mogelijk, op vraag van de leerkracht).
- Datum klasbezoek op aanvraag van de leerkracht: van 6 januari t/m eind februari 2025.
Sci-Tech Challenge
- De challenge zelf zal fysiek plaatsvinden bij Firma in Vilvoorde op donderdag 13 maart 2025.
- Leerlingen worden onderverdeeld in gemengde teams uit verschillende scholen: 5 à 6 studenten per team.
- We starten met teambuilding- en creatieve oefeningen: enkele leuke ijsbrekers om elkaar beter te leren kennen en de hersenen op te warmen.
- Experten en branche-experten van ExxonMobil maken vervolgens de uitdaging bekend en zijn beschikbaar voor het nodige advies tijdens de voorbereiding.
- Leerlingen moeten een businessconcept en pitch-presentatie uitwerken. Hiervoor wordt een voorbeelddocument ter beschikking gesteld.
- Elk team presenteert haar oplossing voor de jury.
- De winnaar mag naar de Europese finale.