/ Nieuws / De blik van Fons: Hefmensen

De blik van Fons: Hefmensen

7 dagen geleden in Nieuws, Blog

In dit nieuwsbericht

Vreemde titel? Maar hopelijk vertrouwd na het lezen van deze column. Ik was recent uitgenodigd voor een panelgesprek in het kader van de studiedag ‘Onbeperkt Ondernemen’, ingericht door het Starterslabo en GTB. De studiedag handelde over de vele hindernissen die personen met beperkingen ondervinden op hun pad naar ondernemerschap : vooroordelen, administratieve hinderpalen, weinig incentiverende uitkeringsstelsels, ontoegankelijke lokaties van hulporganisaties, gebrekkige informatie, … Enkele ‘ondernemers met beperkingen’ brachten hun authentiek verhalen die bij mij bleven kleven. Doorheen hun verhalen klonken twee gemeenschappelijke boodschappen voor beleidsmakers, HR en ondersteuners.

Nieuwsbericht delen
Teaser image

Vooreerst zijn ze het beu dat ze benaderd, bekeken en gelabeld worden vanuit hun beperkingen en niet vanuit hun mogelijkheden. Ze voelen en zijn ‘ondernemers’ en geen ‘ondernemers met beperkingen’. De beperkingen zitten niet bij hen, maar wel in de systemen en de vooroordelen. Zij willen benaderd worden vanuit hun unieke talenten, vanuit hun competenties. Ten tweede beklemtoonden zij de absolute meerwaarde van ondersteuners die deze talentenvisie toepassen en hen gidsen doorheen de administratieve en financiële mallemolens. Ondersteuners die hen de juiste hefbomen hebben aangereikt om hun droom van ondernemerschap waar te maken. Zonder deze ondersteuners zouden ze wellicht hun levens- en ondernemingslust hebben verloren.

Die uitspraken deden me inzien dat we in onze woordenschat geen gepast woord hebben voor mensen die hun ondersteuningsrol zo invullen. Het is een ‘ontbreekwoord’ om het in de termen van een Radio 1 programma-item te noemen. Daarom betitelde ik hen als ‘hefmensen’ (in plaats van ‘hefbomen’), mensen die andere mensen weten te verheffen, hen een eigen podium te bieden, op te tillen door hun competenties te beklemtonen, … Dat zal enkel lukken als je vertrekt van mogelijkheden en talenten en niet van beperkingen of tekortkomingen. Die talentenvisie huldigen we ook bij Vlajo. Alle jongeren hebben talenten ongeacht hun onderwijsrichting of -vorm en met de generieke vaardigheid ‘ondernemingszin’ kunnen ze hun talenten optimaal verzilveren. Zeker als ze ondersteund worden door leerkrachten en Vlajo-coaches die de rol van ‘hefmens’ met passie opnemen! 

 

Wie is Fons?

Fons Leroy (Hasselt, 23 juni 1954) was tussen 2005 en 2019 de afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en sinds 2019 voorzitter van Vlajo.

7 dagen geleden in Nieuws, Blog