/ Nieuws / “Geen tijd, te moeilijk, niks voor ons?”: 5 redenen waarom Team@venture wél werkt

“Geen tijd, te moeilijk, niks voor ons?”: 5 redenen waarom Team@venture wél werkt

10 dagen geleden in Activiteiten, Nieuws

In dit nieuwsbericht

Bij het horen van een ondernemend project zoals Team@Venture denken veel leerkrachten: Leuk idee, maar is dit wel haalbaar voor onze school? Hebben we hier tijd voor? En is dit niet te moeilijk voor onze leerlingen? Logische vragen! Maar vaak berusten deze twijfels op misverstanden.

Nieuwsbericht delen
Teaser image

Wil je je economisch leerplan tot leven brengen? Dan is Team@venture een slimme keuze. Leerlingen ontdekken hoe ondernemingen en organisaties werken en ervaren in de praktijk wat personeelsbeheer, commercieel beheer en financiële planning betekenen. Daarnaast ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, initiatief nemen en probleemoplossend denken. Handig, want die komen in élke studierichting en toekomstige job van pas!

Maar Team@venture doet méér. Maatschappelijke betrokkenheid staat centraal. Leerlingen leren hoe ze een onderneming kunnen starten en tegelijkertijd iets betekenen voor anderen.

Toch horen we vaak dezelfde twijfels over het project. Tijd om vijf misverstanden te ontkrachten!

1. “Bij Team@venture kunnen er enkel producten van de Wereldwinkel of Fairtrade-producten verkocht worden.”

Nee hoor! Leerlingen krijgen alle vrijheid om een product of dienst te bedenken en uit te werken. Creativiteit en innovatie staan centraal. Ze kiezen iets dat past bij hun interesses, school of maatschappelijke trends.

Bovendien is Team@venture geen kopie van Vlajo Mini-onderneming. Waar Mini focust op het ontwikkelen van een volledig bedrijfsidee, draait het bij Team@venture meer om kopen en verkopen en slim inspelen op de markt. Hierdoor blijft het project flexibel en realistisch, zonder dat leerlingen meteen een volledig bedrijf moeten opstarten.

2. “Er wordt al zoveel verkocht bij ons op school!”

Begrijpelijk, maar Team@venture draait om méér dan iets verkopen. Het is een leertraject waarin leerlingen zelf aan de slag gaan. Ze leren hoe je een idee omzet in een concreet project, waarbij maatschappelijke relevantie en duurzaamheid minstens even belangrijk zijn als verkoop.

Bovendien kunnen scholen zelf bepalen wanneer en hoe vaak verkoopmomenten plaatsvinden, in tegenstelling tot een Mini-onderneming, waar langdurige commerciële uitbouw meer centraal staat. Dit maakt Team@venture haalbaar en flexibel voor verschillende schoolcontexten.

3. “Het draait enkel om winst maken.”

Verre van! Natuurlijk leren leerlingen over financiële aspecten, maar de focus ligt op samenwerken, problemen oplossen en duurzaam denken. Ze ontdekken hoe een onderneming niet alleen geld kan verdienen, maar ook een positieve impact kan hebben op de samenleving.

Daarnaast zetten leerlingen zich in voor een maatschappelijk doel. Elk team steunt een goed doel en draagt zo bij aan een betere samenleving. 

Wist je dat alle Vlajo-projecten samen jaarlijks €50 000 schenken aan goede doelen? Vele kleintjes maken een groot verschil!

4. “We hebben daar geen tijd voor, ons leerplan zit al zo vol.”

Goed nieuws: Team@Venture helpt je net om je leerplan concreet te maken. Veel leerplannen verwijzen expliciet naar ondernemende projecten, en Team@Venture sluit daar perfect bij aan.

Bovendien is er in het leerplan voldoende tijd voorzien. Scholen die meedoen, plannen doorgaans 2 tot 4 uur per week, afhankelijk van hun trajectkeuze. Je hoeft dus geen volledig schooljaar vrij te maken—de meeste leerkrachten ronden het project af binnen één semester.

5. “Dat is voor mij als leerkracht veel extra werk.”

Klopt, een project als Team@venture vraagt een extra inspanning. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Je leert je leerlingen op een totaal nieuwe manier kennen en ontdekt talenten die je eerder niet had opgemerkt. Creatieve denkers, leiders, probleemoplossers en doorzetters—Team@venture haalt verborgen sterktes naar boven.

Bovendien sta je er niet alleen voor. Vlajo biedt uitgebreide ondersteuning, met een kant-en-klare online module waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Zo hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden en kan je hen gericht begeleiden. Daarnaast krijg je als leerkracht toegang tot inspirerende lesmaterialen en begeleiding waar nodig. Een investering in het leerproces van je leerlingen, maar ook in jouw eigen werkplezier!

Leerkracht Rhizo Kortrijk

De meerwaarde van het project vind ik vooral dat de leerlingen eens kunnen ervaren hoe het is om in een vrij realistische situatie aan het werk te gaan. Bovendien maken ze ook kennis met een stukje van de arbeidsmarkt en zo doen ze al wat ervaring op.

Meer weten over onze projectwerking voor de tweede graad?

Ontdek al onze projecten voor secundair onderwijs hier en kom meer te weten over Team@Venture en hoe je hiermee aan de slag gaat in je klas.

10 dagen geleden in Activiteiten, Nieuws