Ondernemen met een missie: Small Business Projects pakken maatschappelijke uitdagingen aan
21 uur geleden in Blog
Het spiking-rietje van Small Business Project Check-it, ontwikkeld door studenten van UCLL, kreeg recent veel media-aandacht. En terecht: het is een krachtig voorbeeld van hoe jongeren via ondernemerschap maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Maar wist je dat Check-it lang niet de enige is?

De laatste jaren zien we een opvallende verschuiving: ondernemerschap is voor steeds meer jongeren méér dan een product op de markt brengen of winst najagen. Ze willen bijdragen. Een verschil maken. Vanuit hun leefwereld en met hun talenten zoeken ze naar manieren om maatschappelijke problemen aan te pakken.Maatschappelijk ondernemen is in. Maar voor veel jongeren is het vooral gewoon logisch.
Dat blijkt ook uit de vele inspirerende ideeën die elk jaar tot leven komen tijdens de vele Vlajo programma’s. Van mentale gezondheid tot duurzaamheid, van inclusie tot veiligheid: de volgende generatie laat maar al te graag zien hoe relevant en creatief hun ideeën kunnen zijn. Een bloemlezing uit de Small Business Projects van de voorbije schooljaren.
2023–2024
- DayWise (UCLL) bracht een scheurkalender met tips en tricks rond mentaal welzijn op de markt om jongeren te sensibiliseren en te helpen.
- ZipCare (UCLL) wil het leven van elke patiënt die naar de nierdialyse, behandeling tegen kanker of tegen eender welke soort ziekte, vergemakkelijken. Ze doen dit door truien te ontwerpen met een op maat gemaakte, ingebouwde rits waardoor patiënten zich niet meer moeten omkleden, maar gewoon de rits moeten openen om hun behandeling te krijgen.
- FIER (HOGent) maakte schaaltjes uit oude platen en liet dit decoreren door mensen met een verstandelijke beperking uit diverse lokale voorzieningen. Hiermee willen ze aandacht schenken aan de artistieke talenten bij de mensen met een beperking.
- SinaFlame (Vives) ontwikkelde geurige aanmaakblokjes uit sinaasappelschillen: circulair én gezellig.
- FrietyFresh (Vives) produceerde een hoogwaardige vloerzeep op basis van frituurolie. Een Win-Win: een blinkende vloer én een schonere planeet in één.
2022-2023
- SomeThin (PXL Business) werd verkozen tot het Small Business Project van 2023 met hun ultradunne, decoratieve onderleggers van natuursteen. Zij maakten letterlijk een klasse-product van steenafval. Hun afzetmarkt bestond voornamelijk uit horecazaken maar ook de particulier werd niet uit het oog verloren.
- Lostly (UCLL) zorgt ervoor dat verloren gelopen kinderen snel terug de weg naar hun ouders vinden. Via een QR-code op herbruikbare bandjes kunnen de gegevens van de ouders geraadpleegd worden zodat het kind veilig terug naar de ouders gebracht kan worden.
- Finance Frenzy (UCLL) wil jongeren spelenderwijs beter leren omgaan met geld aan de hand van een leuk, interactief kaartspel.
2021-2022
- Faccet (UHasselt) Faccet was één van de finalisten in 2022 met een kaartspel voor jongeren om de mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Faccet heeft hiervoor samengewerkt met verschillende (kinder)therapeuten. Naast scholen waren ook heel wat jeugdbewegingen geïnteresseerd.
2020-2021
- CoveritCup (UHasselt) bedacht een flexibel beschermhoesje dat je over je glas kon aanbrengen tegen spiking. Op het beschermhoes kwam het logo van het evenement, organisatie of discotheek te staan. Aan het einde van het academiejaar hadden zij bijna 1.000 hoesje verkocht! Ze waren één van de finalisten in 2021.
Van kleine ingrepen tot slimme uitvindingen: het zijn stuk voor stuk ideeën die vertrekken vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid en verbondenheid met de wereld rondom hen. Ze tonen dat ondernemerschap geen eindpunt is, maar een middel. Een manier om iets in beweging te zetten. Wat deze jongeren drijft, is niet de ambitie om “de beste ondernemer” te zijn, maar om een concreet verschil te maken. Ze zijn nieuwsgierig, kritisch, en geloven dat verandering begint bij doen. En dat is misschien wel de grootste winst van allemaal.
21 uur geleden in Blog
Gerelateerde nieuwsberichten
Meer nieuws rond ondernemend onderwijs en Vlajo