/ Nieuws / Ondernemer voor de Klas: Pascale Naessens van Pure Pascale

Ondernemer voor de Klas: Pascale Naessens van Pure Pascale

13 Nov 2024 in Nieuws, Blog

In dit nieuwsbericht

Als jong meisje groeide Pascale Naessens op in een beschermd milieu, met ouders die haar liefdevol, maar ook richtinggevend het pad van de bedrijfseconomie wilden opduwden. Ze gaf het even een kans maar besloot vervolgens toch haar eigen weg te gaan. Deze weg leidde haar uiteindelijk, via de modellenwereld en de omroeperstoel van VTM, naar haar passies: koken en keramiek. Vandaag is Pascale een succesvol auteur, keramiste en pionier in gezonde voeding. In het kader van het programma Ondernemers voor de Klas deelde ze haar verhaal met een 70-tal jongeren van het collega Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver, en toonde hen zo dat echt geluk ligt in trouw blijven aan jezelf.

Nieuwsbericht delen
Teaser image

“Ik kan me nog goed herinneren hoe ik vroeger aan de andere kant van het klaslokaal zat. Ik was onzeker en had geen idee van mijn talenten. Toch had ik een soort innerlijke kracht; iets wat diep vanbinnen aanwezig was, ook al wist ik nog niet hoe ik dat moest gebruiken. En dat is volkomen normaal: op jonge leeftijd heb je vaak nog geen idee welke richting je op wilt. Het enige wat ik wel wist, was dat ik gelukkig wilde zijn en dicht bij mezelf wilde blijven."

De Weg Al Wandelend Ontdekken

“Inmiddels word ik neergezet als ‘succesvol’, maar ik heb nooit bewust dat succes nagestreefd. Ik stelde geen grote doelen of verlangde naar status. Succes kwam voor mij door simpelweg te luisteren naar wat me gelukkig maakt en mijn eigen pad te volgen, zelfs als ik dat pad zelf moest uitstippelen. Een spreuk die ik altijd inspirerend vond, is van de dichter Antonio Machado: "Caminante, no hay camino, se hace camino al andar." Oftewel: “Wandelaar, er is geen weg; de weg toont zich al wandelend.” Dit betekent dat je je eigen weg moet uitstippelen door keuzes te maken en kansen te grijpen, zelfs als je de uitkomst nog niet kunt zien. Je weet niet wat je over tien jaar zult tegenkomen, maar je kunt wel vandaag en morgen beslissingen maken die je vooruit helpen.”

Bedrijfseconomie vs. Modellenwerk

“Zo besliste ik op jonge leeftijd om aan de slag te gaan als model. Het trok me aan omdat het me toeliet de wijde wereld in te trekken. Eindelijk kon ik zelf mijn geld verdienen en werkte ik in plekken als Japan en Madrid. Het gaf me een ongekende vrijheid waardoor ik los kon komen van het beschermde milieu waarin ik was opgegroeid. Mijn ouders wouden namelijk dat ik hun weg zou volgen en bedrijfseconomie zou studeren om zo mee in de zaak te kunnen stappen. Maar mijn hart lag daar niet. Ik heb het even een kans gegeven in Gent, maar merkte snel dat ik er niet gelukkig van werd en koos toen vastbesloten voor het modellenwerk.”

Pascale Naessens
Pascale Naessens
Ondernemer voor de Klas en oprichter van Pure Pascale

Je weet niet wat je over tien jaar zult tegenkomen, maar je kunt wel vandaag en morgen beslissingen maken die je vooruit helpen.

De keerzijde

“Wat ik echter niet wist, was dat ik door het modellenwerk, naast vrijheid, ook mijn eigen onzekerheden zou tegenkomen. Je moet weten dat je in die wereld constant omringd wordt door mooie gezichten. Ik heb mij oprecht nooit zo lelijk gevoeld als toen en zat hierdoor niet goed in mijn vel. Ik ontwikkelde een eetprobleem, een verslaving aan koolhydraten, waardoor mijn gedachten constant rond eten draaiden. Ondertussen werd ik ook in de markt gezet als ‘gezicht van de tv’ door omroepster te worden bij VTM. Een droomjob volgens velen, maar zo voelde het niet altijd aan voor mij. Het was zo dubbel, want wat veel mensen niet zagen, was dat ik achter de schermen worstelde met wie ik was en wat ik echt wilde. Pas op, ik ben heel blij met de kansen die ik heb gekregen, maar het maakte mij niet perse gelukkig.”

Zelfontplooiing

“Wat mij wel gelukkig maakte, merkte ik, was zelfontplooiing. Mezelf doen groeien. Beter worden in iets. En dus zocht ik op eigen initiatief bijlessen die mij konden helpen om een betere omroepster te worden. Ik volgde ademhalingslessen, ging naar het conservatorium van Gent en Brussel. Ik vond dat zo fijn dat ik op die manier, gaandeweg, mijn talenten heb ontdekt. Ik heb tal van cursussen gevolgd in mijn vrije tijd. Shiatsu, kooklessen, noem maar op. Mijn moeder vroeg dan al eens lachend wat ik daar nu allemaal in godsnaam mee ging doen. En ik antwoorde doodleuk dat ik het niet wist. En dat was ook zo. Ik wist niet wat ik ermee ging doen. Maar dat deed er op zich ook niet toe. Het belangrijkste was dat ik het graag deed. Mijn hart lag daar.”

“Zo ontdekte ik dat creativiteit mijn ding was. Op een dag zag ik een vrouw in Tunesië die haar eigen keramiek maakte. Ik vond dat zo mooi en was zelfs een beetje jaloers. Die vrouw was zelfstandig, deed alles zelf en bouwde haar eigen wereld met keramiek. Ik dacht ‘dat wil ik ook’. En dus ben ik thuisgekomen en ben ik meteen een draaischijf gaan kopen om zelf aan de slag te gaan. Jaloezie hoeft dus niet altijd negatief te zijn, je kan het ook omzetten in iets positief dat aanzet tot actie.”

Pascale Naessens
Pascale Naessens
Ondernemer voor de Klas en oprichter van Pure Pascale

Jaloezie hoeft niet altijd negatief te zijn, je kan het ook omzetten in iets positief dat aanzet tot actie.

Bye bye ‘droomjob’

“Na verloop van tijd voelde ik me niet langer gelukkig in mijn werk bij de televisie. Als tv-gezicht bepaal je niet zelf wat je wilt, anderen doen dat voor jou. Ik voelde me steeds meer een speelbal en koos uiteindelijk voor mijn eigen geluk. Ik besloot te stoppen als omroepster, tot grote verbazing van mijn moeder én van mijn baas bij VTM. Ze verklaarden me gek dat ik zo’n ‘droomjob’ liet gaan. Nog nooit had een omroepster zelf de keuze gemaakt om te stoppen.”

“Maar ik dus wel. En ik had op dat moment geen andere plannen. Ik had dus geen plan B. Dat klinkt misschien eng, maar uiteindelijk was dat ook wel fijn. Uit leegte ontstaat creativiteit. Ik had dat nodig om na te denken over mezelf en in beweging te komen. Ik besloot een kookboek te schrijven. Ik had niets te verliezen en dacht: waarom niet? En dus stuurde ik vol goede moed mijn boek door naar enkele grote uitgevers. De desillusie was groot toen ik te horen kreeg dat de markt voor kookboeken verzadigd was en niemand zat te wachten op mijn kookboek. Grote uitgevers wezen mij af, maar ik zette door en belandde zo bij een kleinere uitgeverij. Daar begon het succesverhaal dat niemand had verwacht. En het grappige was: opeens rolden alle grote uitgevers de rode loper voor mij uit en wilden ze alsnog met me samenwerken.”

Blijf trouw aan jezelf

“Uiteindelijke komt het neer op één ding: blijf trouw bent aan jezelf. Mijn moeder heeft nooit echt geloofd in mijn keuzes en ook nooit in mijn talenten. Maar daar heb ik me doorheen gewerkt, omdat ik heb geleerd dat ik alleen aan mezelf verantwoording hoef af te leggen. Tegenwoordig vragen mensen me vaak naar mijn succes. Maar eerlijk gezegd is succes nooit het doel op zich geweest. Wat mij echt gelukkig maakt, is dat ik dicht bij mezelf ben gebleven en mezelf in mijn werk heb kunnen leggen.”

“Zelfs mijn grootste struikelblok, mijn eetprobleem, heb ik omgebogen naar iets positiefs. Het heeft me geleerd dat tegenslagen er altijd zullen zijn, maar dat je er iets mee kunt doen.

Die ervaring is onderdeel van wie ik ben en zit ook in mijn werk. Dat is waar authenticiteit voor mij om draait. Hard werken, authentiek blijven, en je niet verliezen in sociale media of de oppervlakkigheden van de buitenwereld. We leven in een wereld die snel, maar ook vaak oppervlakkig is. Vergelijk jezelf niet constant met anderen; kijk naar binnen en ontdek wie je echt bent en wat jij te bieden hebt.”

“Als ik in mezelf een verborgen talent heb kunnen vinden en er een carrière van heb gemaakt, dan geloof ik dat iedereen in staat is om zijn eigen talenten te ontdekken. Het kost tijd, doorzettingsvermogen, en soms het vermogen om koppig vast te houden aan wat jij voelt dat juist is. Uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig bent met wie je bent en met wat je doet, niet om de goedkeuring van anderen.”

Heb jij ook een ondernemend verhaal dat je wil delen?

Of zoek je een praktijkvoorbeeld om de theorie uit je lessen concreet te maken?

Dan is het project Ondernemers voor de Klas iets voor jou. Met dit project slaan we de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven. Via een online platform kunnen vrijwillige gastsprekers uit uiteenlopende sectoren hun beschikbaarheden doorgeven. Scholen kunnen op hun beurt op zoek gaan naar een interessante gastspreker voor hun leerlingen.

13 Nov 2024 in Nieuws, Blog