/ Nieuws / Ondernemerschap in het 7de jaar?

Ondernemerschap in het 7de jaar?

1 dag geleden in Nieuws

In dit nieuwsbericht

De 7de jaren gaan op 1 september 2025 een nieuwe fase in. Na lang twijfelen om alles over te hevelen naar HBO5 is ondertussen gebleken dat de 7des heel waardevol zijn voor leerlingen doordat ze heel praktijkgericht werk kunnen maken binnen een toch nog schoolse structuur en opvolging. Die meerwaarde is uniek voor het secundaire onderwijs!

Nieuwsbericht delen
Teaser image

Waarom kiezen voor een zevende jaar?

In een zevende jaar bereiden leerlingen zich actief voor op ondernemerschap en ontwikkelen ze hun ondernemingszin. Vlajo biedt hen een unieke kans om ondernemerschapsvaardigheden te versterken binnen een realistische context, waardoor de brug wordt geslagen tussen school en het bedrijfsleven. Deze essentiële werking bereidt leerlingen uit de arbeidsgerichte sector voor op hun toekomstige rol op de werkvloer en helpt hen nadenken over hun eigen plek en functie in het werkveld.

Mini-onderneming: de ideale praktijkervaring

Voor leerlingen in een zevende jaar biedt de Mini-onderneming een inspirerend en ondernemend project. Hierin starten en beheren ze een eigen bedrijfje. Of ze nu later als ondernemer aan de slag gaan of als werknemer in een organisatie stappen, ondernemend denken en doen is altijd en overal een sterke troef!

Een Mini-onderneming is een praktijkgerichte onderwijsmethode waarbij leerlingen in teams een echte onderneming opstarten binnen een wettelijk beschermd kader dat Vlajo hen biedt. 

Ze bepalen zelf hun aanbod, passend bij hun opleiding: het op de markt brengen van een product, het leveren van een dienst of het organiseren van een evenement. Tijdens het project komen alle facetten van ondernemerschap aan bod, waarbij de taken binnen het team verdeeld worden. Zo draagt elke leerling - of die nu creatief, gestructureerd of leidinggevend is - bij aan het succes van de onderneming.

Om het project in goede banen te leiden, voorziet Vlajo een interactieve projectomgeving met een online bibliotheek vol kennissnacks. Daarnaast krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning van een regionale coördinator, die fungeert als aanspreekpunt en organisator van (verkoop)activiteiten. De Vlajo-dossierbeheerder volgt de rapportering van de Mini-onderneming op.

Wist-je-dat-je

De Mini-onderneming is perfect geschikt als werkplekleren!

Leren door te doen

Door het opstarten en beheren van een Mini-onderneming doen leerlingen waardevolle praktijkervaring op. Ze leren niet alleen over bedrijfsbeheer, maar ontwikkelen ook essentiële vaardigheden zoals samenwerken, probleemoplossend denken en klantgericht werken.

Koppeling met bedrijven

Niet alleen ondernemerschap, maar ook ondernemingszin is cruciaal voor de toekomstige carrière van leerlingen. Een witte raaf onderscheidt zich door een sterke ondernemingszin, iets wat Vlajo stimuleert door hen inzicht te geven in een realistische bedrijfsomgeving.

Dit doen we op verschillende manieren:

  • Droomcoach: een ervaringsdeskundige uit het werkveld biedt advies en inspiratie aan leerlingen.
    Ondernemers voor de Klas: een gastspreker uit het bedrijfsleven deelt zijn verhaal en gaat in interactie met de leerlingen. 
  • Helden van…: leerlingen analyseren een realistische bedrijfsuitdaging en bedenken creatieve oplossingen.

Deze initiatieven versterken de connectie tussen onderwijs en de bedrijfswereld. Hierdoor wordt leren niet alleen boeiender en effectiever, maar ook relevanter voor de latere loopbaan van de leerlingen.

Kruid je school met Vlajo!

De Vlajo-coördinatoren staan klaar om mee te denken over de invulling van jouw zevende jaar. Samen maken we werk van een ondernemende toekomst!

Liever zelf al op verkenning?

1 dag geleden in Nieuws