

Wij zijn 10 leerlingen van het Sint-Vincentius College in Buggenhout en ons project komt vanuit een algemene ergernis van de gezinnen.
Wanneer je jouw piepschuimafval naar het containerpark wilt brengen, spendeer je een hele tijd aan het piepschuim in stukken te breken vooraleer je het in de zak kan steken. Daar hebben wij een oplossing voor!
Onze mini onderneming maakt een machine dat piepschuim in enorm kleine deeltjes breekt. Hierdoor kan er veel meer piepschuim in één zak. Deze kleine deeltjes stoppen we in stoffen die we vinden in kringloopwinkels. Hiermee zullen we warme dekens maken, want piepschuim is een zeer isolerend materiaal. Deze dekens geven we gratis weg aan daklozen.
Met ons project zetten we ons in voor de sociale en ecologische uitdagingen in onze maatschappij.
WASTE NOT, WARM A LOT
Een oplossing voor ecologische en sociale problemen, die wij samen willen aangaan. Met “wij” bedoelen we 10 enthousiaste en gedreven leerlingen uit Buggenhout met elk een eigen taak in deze onderneming.
- Noah Berlanger (Gedelegeerd Bestuurder): leidt het project in goede banen & bereidt onze vergadering voor.
- Lani Van Nimmen (Financieel Directeur): is verantwoordelijk voor de boekhouding.
- Free Van Elewijck (Financieel Medewerker): ondersteunt de financiële directeur.
- Emma Van Eynde (Administratief Directeur): is verantwoordelijk voor de verslagen van de vergaderingen & medewoordvoerder.
- Ilke De Smedt (Administratief Medewerker): ondersteunt de administratieve directeur.
- Emma Van Goethem (Commercieel Directeur): is verantwoordelijk voor de sociale media & marketing.
- Lynn Hals (Commercieel Medewerker): ondersteunt de commerciële directeur.
- Zoë De Laet (Commercieel Medewerker): ondersteunt de commerciële directeur.
- Marie Vermeiren (Commercieel Medewerker): ondersteunt de commerciële directeur.
- Liam Van Hoyweghen (PR Directeur): is verantwoordelijk voor contact met derden & sponsors.
- Veerle Silon (leercoach): ondersteunt ons doorheen al onze taken.
Wij zijn 10 gemotiveerde leerlingen van het Sint-Vincentius college Buggenhout die een mini-onderneming oprichten genaamd Grind4Good. Onder leiding van een fantastische leercoach willen we met onze onderneming sociale problemen aankaarten en duurzaam omgaan met afval.
Het doel van onze onderneming is om piepschuim versnipperaars te maken en te verkopen aan recyclageparken. Dit zou niet alleen de mensen die langskomen bij het recyclagepark werk en tijd besparen, maar zal er ook voor zorgen dat er aanzienlijk meer piepschuim in de vuilzakken kan en er dus ook minder vracht zal moeten vervoerd worden wat ook een besparing zal opleveren voor de recyclageparken. We vingen namelijk al meermaals ergernissen op bij onze kennissen wanneer ze zelf hun piepschuim moeten scheuren op het containerpark.
Onze missie is het innoveren van het EPS-recyclageproces, waarmee we actief bijdragen aan een duurzamere samenleving. Daarnaast zetten we ons in voor maatschappelijke impact door kwetsbare groepen te ondersteunen. We willen thermische dekens ontwikkelen met op EPS-gebaseerd (sterk isolerend) granulaat als vulling. Zo combineren we innovatie met een sociaal doel, en creëren we een betere toekomst voor iedereen.
Jaarlijks worden daklozen en gezinnen in armoede geconfronteerd met extreme koude. De productie van traditionele isolerende dekens vereist veel nieuwe grondstoffen en brengt hoge kosten met zich mee. Tegelijkertijd vormt piepschuim een groot milieuprobleem. Daarvoor heeft Grind4Good een oplossing gevonden die circulaire economie en sociale impact combineert door isolerende dekens te ontwikkelen met een vulling van gerecycleerd piepschuim. Piepschuim heeft een lage thermische geleidbaarheid, waardoor het warmteverlies minimaliseert. Ook behoudt in tegenstelling tot traditionele dekens het piepschuimvulling zijn volume en isolerende eigenschappen, zelfs bij langdurig gebruik.
- Denken aan de wereld van morgen
- Uitstoot verminderen in transport
- Uitdagingen overbruggen
- Recyclageprocessen optimaliseren
- Zorg voor het milieu
- Afvalvermindering stimuleren
- Actieve betrokkenheid met de gemeenschap
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid

“ Ondernemen is niet alleen maar creëren van winst, maar het creëren van waarde voor de samenleving. - Richard Brandson ”
Overzicht Sterren
Kwaliteit bouw je op en toon je aan de hand van de behaalde sterren.
Er zijn 10 sterren te verdienen voor administratieve finesse.
Projecten 'Mini-onderneming' kunnen extra sterren verdienen als ze de criteria per ster behalen.





























