/ Secundair onderwijs / Inhoud Kid@bizz

Talent2Explore

Tijdens een ondernemend project op zoek gaan naar talenten en ze actief inzetten met behulp van het business model canvas.
Secundair onderwijs - Eerste graad

Meer info over Kid@bizz?

Leerlingen bouwen stap voor stap een eigen onderneming uit aan de hand van de 9 bouwstenen van het Business Model Canvas (BMC). Bekijk alvast even het korte introductiefilmpje om meer te weten te komen over het project.

Opbouw van het project

Het project bestaat uit 7 opeenvolgende activiteiten met als houvast het opbouwen van een eigen actieplan via het Business Model Canvas.

  •     Deel 1: Brainstormen
  •     Deel 2: Een idee kiezen
  •     Deel 3: Een bedrijfsexpert/ droomcoach op bezoek
  •     Business Model Canvas - werkboekje
  •     Deel 4: Productie en promotie voorbereiden
  •     Deel 5: Wie doet wat?
  •     Deel 6: Aan het werk!
  •     Deel 7: Evaluatie en slot

Waar kan ik Kid@bizz inzetten?

Kid@bizz past binnen de basisoptie ‘economie en organisatie’ of een specifiek economisch gericht vak in de eerste graad. (KOV)

Kid@bizz is ideaal om het thema ‘ondernemerschap’ binnen het leerplan ‘economie en organisatie’ te realiseren, en dit zowel in de A- als in de B-stroom. (GO!, OVSG, POV)

Je kan dit groeiproject perfect inzetten om leerlingen warm te maken voor een economisch georiënteerde studierichting in de tweede graad.

Leercoach Inge van Dominiek Savio

Wij hebben met de leerlingen van 2A en 2B een ondernemend project uitgewerkt. Uiteindelijk kwamen we tot een prachtig en leerrijk project. De leerlingen waren laaiend enthousiast.

Aansluiting bij de eindtermen

Kid@bizz heeft algemeen zeer veel raakvlakken met de nieuwe eindtermen. Specifiek sluit het project uitstekend aan bij sleutelcompetentie 15 van de nieuwe eindtermen. 

Hieronder een lijst met de voornaamste doelen:

Opportuniteiten zien en verkennen met behulp van een creatief denkproces.

15.1 De leerlingen genereren ideeën voor een uitdaging aan de hand van aangereikte technieken en methodieken en in een gestructureerd en afgebakend kader. (transversaal)De uitvoerbaarheid van ideeën onderzoeken, het inzetten van middelen tegenover doelstellingen afwegen en het gekozen idee realiseren.

15.2 De leerlingen onderzoeken de uitvoerbaarheid van ideeën rekening houdend met aangereikte criteria. 

15.3 De leerlingen werken stapsgewijs een zelfgekozen idee uit door het doelmatig inzetten van tijd en hulpmiddelen. 

(Duurzame) keuzes maken, rekening houdend met gevolgen op korte en lange termijn.

15.4 De leerlingen maken onderbouwde keuzes aan de hand van aangereikte criteria en aangereikte strategieën. 

5.4 De leerlingen demonstreren in informele en formele relaties geschikte sociale vaardigheden.

5.5 De leerlingen dragen in groepsactiviteiten met een welomschreven opdracht actief bij aan de uitwerking van een gezamenlijk resultaat.

Inzicht ontwikkelen in consumptiegedrag, inkomensverwerving en financiële producten om budgettaire gevolgen op korte en lange termijn in te schatten.

11.1 De leerlingen beargumenteren hun keuzegedrag bij aankopen rekening houdend met hun behoeften en beïnvloedende factoren.

De werking van ondernemingen en organisaties en hun maatschappelijke rol duiden.

11.5 De leerlingen lichten activiteiten toe in verschillende soorten ondernemingen en organisaties in de eigen leefomgeving.