/ Secundair onderwijs / Inhoud Talent4Change

Talent2Explore

Tijdens een ondernemend project op zoek gaan naar talenten en ze actief inzetten met behulp van het business model canvas.
Secundair onderwijs - Eerste graad

Meer info over Talent4Change?

Talent4Change (T4C) geeft leerlingen handvaten om hun eigen talenten te ontdekken. Gewapend met deze inzichten organiseren ze samen een klasproject waarin engagement voorop staat. 

Door de zoektocht naar eigen talenten krijgen de leerlingen meer inzicht in wie ze zijn, wat hen energie geeft en maken we ze weerbaarder. Deze talenten zetten we actief in tijdens een samenwerkingsopdracht. Leerlingen gaan samen op zoek naar een goede vorm van functioneren in groep en gebruiken deze inzichten om tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan de maatschappij van vandaag.

Bekijk alvast het korte introductiefilmpje om meer te weten te komen.

Opbouw van het project

Het project bestaat in totaliteit uit 8 sessies:

  •     Sessie 1: Verbruikersdagboek en stellingenspel 
  •     Sessie 2: Time4Change wordt Talent4Change
  •     Sessie 3: Taal geven aan talenten 
  •     Sessie 4: Je talent(en) benoemen 
  •     Sessie 5: Verkennen van de thema’s          
  •     Sessie 6: Jullie idee kenbaar maken 
  •     Sessie 7: Opstart van het project   
  •     Sessie 8: Aan de slag 

Aansluiting bij de eindtermen

Talent4Change heeft niet noodzakelijk een ‘economisch’ karakter. Met andere woorden ligt de focus hier zeer sterk op het in kaart brengen van hun talenten en interesses. We adviseren T4C voor de realisatie van de sleutelcompetentie 15 met betrekking tot ondernemingszin en onderwijsloopbaan in de eerste graad, meer bepaald de leerplandoelen 15.1, 15.2 en 15.3. 

De leerlingen genereren ideeën voor een uitdaging aan de hand van aangereikte technieken en methodieken en in een gestructureerd en afgebakend kader. De uitvoerbaarheid van ideeën onderzoeken, het inzetten van middelen tegenover doelstellingen afwegen en het gekozen idee realiseren.

De leerlingen onderzoeken de uitvoerbaarheid van ideeën rekening houdend met aangereikte criteria. 

De leerlingen werken stapsgewijs een zelfgekozen idee uit door het doelmatig inzetten van tijd en hulpmiddelen. (Duurzame) keuzes maken, rekening houdend met gevolgen op korte en lange termijn.